Dobrodošli na spletni strani Avto Gume!

Košarica:

0 kos. - 0,00 €
V nakupovalni košarici nimate nobenega izdelka.

0

Kaj moramo vedeti o gumah?

Osnove


Gume - pnevmatike?

Okroglo reč, ki s svojim kotaljenjem omogoča premikanje vozila, v vsakdanjem življenju zagotovo imenujete GUMA, čeprav je bolj pravilna (tako tehnično kot tudi slovnično) uporaba besede pnevmatika.

Kakšne so naloge pnevmatik?

Pnevmatike morajo v vseh topografskih, klimatskih in hitrostnih okoliščinah zagotoviti dober stik s podlago za prenašanje vzdolžnih (pospeševanje in zaviranje) in prečnih (vožnja v ovinek) sil. Ob tem je pnevmatika izpostavljena številnim obremenitvam:

  • Prenašanje teže vozila;
  • Absorbiranje neravnin vozne površine;
  • Prenos pogonski in zaviralnih sil na vozišče;
  • Spreminjanje smeri vožnje;

Kako je sestavljena pnevmatika?

aa

Pnevmatika je sestavljena iz nosilne plasti oz. karkase, ki je na robu zavita okoli žičnega jedra. Na zunanjem obodu je nameščena tekalna površina, s katero se pnevmatika opira na podlago. Tekalna površina ima glede na pogoje uporabe ustrezen profil. Med tekalno površino in karakso se nahaja še zaščitna plast, ki porazdeli obremenitve, ter pri radialnih pnevmatikah še pas oz. pasovi. Z notranje strani je pri pnevmatikah brez zračnice, ki so danes v večini, nanesena še notranja neprepustna plast.

Pnevmatike glede na način zgradbe karkase oz. nosilne plasti delimo na radialne in diagonalne. Danes se za osebna vozila uporabljajo skoraj izključno radialne pnevmatike. Pri diagonalnih pnevmatikah se niti posameznih slojev križajo pod kotom, ki znaša med 26 in 40°, medtem ko so koti križanja pri radialni pnevmatiki okrog 90°, kar pomeni, da so niti dejansko vzporedne. Radialne pnevmatike imajo zaradi svoje zgradbe bistveno večjo bočno togost. Ker je vzdolžna togost take postavitve slabša, imajo radialne pnevmatike nameščen še poseben pas, zato so radialne pnevmatike včasih imenovali tudi pasaste.

Glede na obliko tekalne površine (profila) lahko pnevmatike delimo na letne, zimske in kombinirane (all season) pnevmatike. Poznane so še pnevmatike brez profila (slicks) in pnevmatike z žeblji M+S&E (spykse), ki pa v Sloveniji niso dovoljene.

Kako beremo oznake na pnevmatiki?

1. Oznaka proizvajalca pnevmatike;
2. Opis profila pnevmatike oz. komercialno ime;
3. Širina preseka pnevmatike v mm;
4. Razmerje med širino in višino preseka pnevmatike v %;
5. Oznaka R pomeni radialen tip pnevmatike;
6. Premer platišča v palcih;
7. Oznaka nosilnosti pnevmatike;
8. Hitrostni razred pnevmatike;
9. Tubeless - pnevmatike brez zračnice;
10. Datum proizvodnje (XX = teden, X = leto);
11. TWI - Trade Wear Indicator - indikator obrabe pnevmatik;
12. Reinforced dodatna oznaka pnevmatik z ojačitvijo ( XL) - namenjene večjim obremenitvam;
13. M+S oznaka za zimsko pnevmatiko , na tem mestu se pojavi tudi oznaka all season pri pnevamtikah namenjenim celoletni uporabi (kombinacija letnih in zimskih);

 

Avtor članka: Martin Volmajer - www.avtoin.com

© avto-gume.com. Vse pravice pridržane.
Tehnična podpora & izvedba Izhod.si